Drs. Henk Eilander

Drs. Henk Eilander (12 dec. 1947) ging wis- en natuurkunde studeren in Groningen, maar kwam er snel achter dat dat heel saai was. Psychologie leek boeiender. Het eerste college dat hij kreeg in dat vak ging over kinderen met een handicap. Dat sloeg zo aan, dat hij besloot dat daar zijn toekomst lag. Henk heeft 10 jaar gewerkt in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, voordat hij in 1981 naar het kinderrevalidatiecentrum Charlotte Oord ging. De keuze werd ingegeven door de fascinatie die Henk inmiddels had ontwikkeld voor de werking van de hersenen en met name voor het zoeken naar behandelingen als er stoornissen in de werking van hersenen van kinderen optreden.

In de afgelopen 25 jaar heeft hij zich vooral bezig gehouden met het ontwikkelen en onderzoeken van een speciaal behandelprogramma voor kinderen en jongeren die na een ernstig hersenletsel langdurig bewusteloos blijven.

Naast een fascinatie voor hersenen, is Henk ook een natuur- en dierenliefhebber. Hij zegt daarover: "In het kijken naar en omgaan met dieren merk je hoezeer wij deel uitmaken van die natuur. Wij staan daar niet boven of naast, wij staan daar midden in. En zeker als je de kans krijgt om met hoog ontwikkelde dieren als dolfijnen contact te maken, kun je als mens ervaren dat er eigenlijk nauwelijks verschil is. Het mooie aan dieren is, dat zij geen onderscheid maken tussen mooie of lelijke mensen, of tussen domme of slimme mensen, of tussen kleine en grote mensen. Gelukkig wel tussen aardige en nare mensen. Ieder mens, gehandicapt of niet, die met zijn gevoel contact zoekt met dolfijnen zal merken dat hij antwoord krijgt. Ik kan me ontzettend goed voorstellen dat dat een geweldige bevrediging geeft en dat je een enorme impuls krijgt om je leven invulling te geven. Zelfs, of misschien juist wel, als je klein bent en je ontwikkeling niet zo soepeltjes verloopt".

« Terug naar overzicht
Website designed by Power Designs